Elhatároztam, hogy soha többé nem fogok táborozni
Táborunk
PEOPLE TEAM tábor

Ne hagyd, hogy egyetlen kellemetlen táboros tapasztalat elvegye a kedvedet az év legjobb bulijától! Vivi ma már táboroztató, akivel a PEOPLE TEAM új generációs táborában találkozhatsz nyaranta.

Miért fontos a táborozás?

A táborozás semmihez sem hasonlítható. Ha pontosabban szeretnék fogalmazni, az első és legfontosabb attribútuma szerintem az, hogy minden szempontból különleges és egyedi élmény, tehát nem lehet egy napon említeni sem a családi nyaralásokkal, sem a baráti programokkal, és (a táboroztatók számára) bármilyen más nyári (diák)munkával sem. Táborozni és táboroztatni nemcsak az egyik legélvezetesebb és leghasznosabb időtöltés, hanem egy rendkívül komplex feladat is, hiszen századmagunkhoz alkalmazkodva, sokszor akár a komfortzónánkból kilépve kell megtanulnunk és tapasztalnunk csomó új dolgot, amelyek akár később szerves részét is képezhetik a további életünknek. Ezenkívül a tábor tökéletes hely arra is, hogy megismerjünk sok új arcot, és akár életre szóló barátságokat kössünk.

Milyen volt az első táboros élményed?

Az én legelső táboros élményem nem a PT-ben volt, hanem egy iskolai szervezésű vándortáborban, ahol pár emlékezetes történet és a kemencei szálláson tapasztalt nagy napi hőingás miatt elhatároztam, hogy soha többet nem fogok táborba menni. Ehhez képest most töltöm ki azt a jelentkezési lapot, amivel két hétre szeretnék táboroztatni menni a PT-be, mert a tavaly ott eltöltött egy hét abszolút felülírta az első élményemet, és újra megszerettette velem a tábori létet.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Ha vérbeli táborozó szeretnél lenni, először is le kell küzdened a kezdeti honvágyad, és meg kell tanulnod jól bánni a büfépénzeddel, különben három nap alatt elfogy. Fontos, hogy legyél nyitott az ismerkedésre és olyan tevékenységek kipróbálására, amelyekről korábban még csak nem is hallottál, hiszen így tanulhatsz meg improvizálni és elszakadni a megszokottól.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Csak elképzelésem van arról, milyen nehéz döntés lehet először teljesen egyedül elengedni egy gyereket bentlakásos táborba. De ha már van lehetőségem tanácsot adni a szülőknek, akkor csak annyit mondanék, hogy próbáljanak meg minél kevesebbet aggódni, és kapcsolódjanak ki a gyerekek távollétében, mert a táborban garantáltan jó kezekben vannak.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Biztos, hogy először megkérdezném, miért vágyik haza, és ha nem súlyos a probléma, megpróbálnám elterelni a figyelmét, és mellette maradni, amíg meg nem feledkezik a dologról. Ezek után azt ajánlanám neki, hogy hívja fel az otthoniakat, és tartson nekik élménybeszámolót, mert a szülők öröme akár motiváció is lehet neki a további táborozáshoz, hogy másnap ismét tudjon mesélni valamit.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Bár azt egyelőre csak remélhetem, hogy hosszú távú barátság lesz, de igen, tavaly megismertem több olyan embert is a PT-ben, akikkel a táboron kívül is bármikor szívesen töltök időt, néhányukkal többször is találkoztam azóta.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

A tavalyiak alapján azt mondhatom, hogy olyasmiket tanultam, amikre a legkevésbé számítottam, de hálás vagyok, mert szerintem idén is sokat fognak segíteni. Nem kimondottan ismeretekre gondolok, hanem inkább fontos tapasztalatok ezek. Ilyen például az egymásnak ellentmondó igényű gyerekeknek való hatékony programszervezés, illetve másrészről a saját magabiztosságom és határozottságom fejlesztése is.

A legtutibb táboros program a…

A legtutibb táboros program szerintem a szolgáltatóház, mert rendkívül sokrétű, és a táborozók, illetve táboroztatók is kicsit jobban vegyülnek a szokásosnál, hiszen nincsenek csapatokra osztva. Emellett mindenki azt csinál és választ, amihez egy kicsit ért a táborban meghatározott szerepén, illetve szekcióján kívül is, vagy ami csak szimplán érdekli, és még sohasem próbálta.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

Egyértelműen a hangár teteje, illetve a trambulinok. Mindkét hely tökéletes csillagnézésre, amit nagyon szeretek csinálni.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Táboroztatóként a PT-ben a legjobb, hogy tulajdonképpen mi is újra gyerekként táborozhatunk, mert a feladataink ellátása és a táborozók felügyelete közben/mellett azért mi is bőven kivehetjük a részünket a szórakozásból.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Ha teljesen őszinte szeretnék lenni, én igazából semmit nem várok el a tábortól, mert tavaly is elvárások nélkül érkeztem, és életem egyik legkülönlegesebb élményében volt részem. Minél többet szeretnék tapasztalni és tanulni, akár olyan dolgokat is, amikre tavaly nem volt lehetőségem, de elvárásaim nincsenek.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Ilyen nálam csak nagyon ritkán fordul elő, de tegyük fel, hogy tényleg megtörténik. Szerintem ebben a helyzetben az a legjobb megoldás, ha az ember a saját kellemetlen érzésein felülkerekedve keresi a megoldást, és megpróbál beszélgetni a bosszantó gyerekkel, hiszen az ilyen táborozók sokszor csak egy kis pluszfigyelemre vágynak.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

PT, sok program, lelkes gyerekek, jó zene, tábortánc, büfé, kék bögre, X-pop, gombás pizza (tavaly is ez volt a legfinomabb, főleg azért, mert nekem már csak ilyen jutott), fotókiállítás.

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

Három táborozótól is kaptam kitűzőt, amit nekem készítettek, illetve az egyikük még egy névre szóló vászontáskát is festett, amit az utolsó közös program után adott oda. Borzasztó jó érzés volt kézzelfogható bizonyítékot kapni arról, hogy ezek a gyerekek tényleg élvezték a közös sütés-főzést, illetve hogy jól érezték magukat velem a foglalkozások alatt.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Két kisfiúnak is sikerült segítenem ugyanazon a napon. Az egyikük elvesztette a telefonját, együtt kerestük meg, és amikor meglett, annyira megörült, hogy vett nekem ajándékba egy csomag Oreót. A másik kicsinek nem sikerült hamar beilleszkednie, ezért egyedül érezte magát, de végül neki is találtunk játszótársat.

Tartasz valamitől?

Igazság szerint nem mondhatom azt, hogy úgy igazán tartanék bármitől a tábor kapcsán. Mivel alapvetően nagyon sokat szoktam izgulni minden miatt, biztos, hogy most is fogok, de ezalatt nem rossz értelemben vett, stresszelős izgulást értek, hanem inkább izgatottságot, ami szerintem természetes, legalábbis az én esetemben mindenképp.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Milyen új élmények várnak rám az idei PT-ben, ha mehetek, illetve hogy hány tonikot fogok venni két hét alatt a büfében? A tavalyi fogyasztásom alapján csak azt tudom, hogy nagyon sokat.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Idén is képes leszek 40 (vagy több) gyereket megtanítani helyesen tésztát főzni, ha a kuktába megyek. Sajnos tavaly azzal kellett szembesülnöm, hogy legalább ketten cukrot is szerettek volna tenni a főzővízbe, ezt az ötletet pedig mindenképp szeretném még csírájában elfojtani.

Hozz ventilátort és szúnyogriasztót!
Merj nyitni mások felé!

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Hasznos tudás és barátok

Táborunk
A nyári táborok több szempontból is hasznosak: a gyerekek egyrészt elmélyülhetnek az általuk választott témában,…
PEOPLE TEAM tábor

Izgatottan várom a PT-t

Táborunk
Egy hely, tucatnyi tematika. Dani a PEOPLE TEAM fotóstáborának tanára, akivel jövőre is találkozhatsz a…