A PT egy hatalmas buborék
Táborunk
PEOPLE TEAM tábor

Egy nyári tábor tényleg olyan, mint egy buborék? Számos jelző érkezett már a PEOPLE TEAM-re, de egyedül Adél, az egyik táboroztató jellemezte így a PT-t. Megtudod, miért mondta ezt, ha elolvasod a vele készült interjút.

Miért fontos a táborozás?

Nagyon sok gyerek, fiatal és felnőtt egy helyen, egy időben, mindenki más, mégis mindenkiben van valami közös, csak meg kell találni. A táborozás pont ebben segít, hogy megtalálja mindenki azt, amit szeret, és osztozhasson ennek örömében. Kinyitja előtted a világot, és olyan dolgokat is tapasztalhatsz, amiket máskor nem.

Milyen volt az első táboros élményed?

A nővérem és a barátnői angoltáborba mentek. Én – mint mindenkori potyautas – nyilván elkísértem őket. Már a parkolóba begurulva leesett az állam. A színes zászlók, a zene, a hatalmas mosoly mindenki arcán… Könyörögtem, hogy én is hadd maradjak, de végül nem jött be. Aztán következő évben már engem kísértek.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Merj leülni egy teljesen idegen mellé, két perc múlva már úgy érzed, ő a legjobb barátod! Merj kérdezni, azért vagy itt, hogy minél több dolgot megtudj a világról.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

A PT egy hatalmas buborék. Ha azon belül tartózkodik valaki, akkor sokszor nem létezik a külvilág. Úgyhogy ha a gyerkőc nem keres, akkor nem azért van, mert épp valami szörnyűséges dolog történik vele, hanem épp élvez minden, odabent töltött pillanatot.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Ha itthon vagyok, akkor vágyom arra, hogy a táborban lehessek, fordítva még nem fordult elő.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Én vagyok a síró gyerkőcök specialistája. Leülünk, és beszélgetünk. Kikérdezem arról, mi hiányzik, és kitalálom, hogy ezt hogyan tudom a táboron belül pótolni. Elmegyek vele, és eszünk együtt valamit. Ha érzi, hogy a 100%-os figyelmem rajta van, rögtön nem gondolja azt, hogy otthon szeretne lenni.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

A jelenlegi legjobb barátaim nagy részét a PT-ből ismerem. Vagy táborozókorunkra visszavezethető a kapcsolatunk, vagy pedig már a táboroztatók közül ismertem meg. És ők, remélem, életem végéig mellettem lesznek.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Megtudod, hol vannak a határaid, és azokat mind át is léped.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Szeretnék ismét részese lenni egy olyan csapatnak, akik alkotnak egy hatalmasat. Minden évben érzem, hogy több leszek emberileg ettől a három héttől. Úgyhogy szeretnék tovább fejlődni. És új, megoldandó feladatokat várok, melyekről álmomban sem gondolnám, hogy sikerül egyedül megoldanom.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Nyilván fontos a koncepció, hogy mit csinál/mond, és hogyan. Ha csak eleven, és nincs idegzetem hozzá, akkor szerencsére vagyunk még egy páran. Az elején leginkább csak tűröd, ha meg már nem megy, akkor megpróbálod megbeszélni vele.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

A folyamatos zene és a tánc elengedhetetlen. A nevetés. A sok mozgás. A fiúk, a lányok. A kicsik és a nagyok. A jó idő, ha meleg van, sokkal jobb. És ha színes minden, automatikusan jobb a kedv.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Amikor a gyerkőc, akit hét elején még vigasztalni kellett, és rábeszélni, hogy maradjon, a hét végén a sok új kis barátjával szaladgál, és látod, hogy mi mindenből maradt volna ki, ha nem sikerül hatnod rá.

Tartasz valamitől?

Hogy egy hét nem lesz elég táborozni a nyáron. De a munkám miatt nem fér bele több sajnos. Úgyhogy az első hétből kell kihoznom a maximumot.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Hogy idén milyen lesz. Minden év egy kicsit más. Kíváncsi vagyok a gyerekekre, az új táboroztatókra. Kíváncsi vagyok, mit sikerül idén alkotni.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Higgadtan és túlagyalás nélkül is minden sikerül. Idáig nem volt olyan dolog, amit ne sikerült volna megoldani, úgyhogy ezt a lehető legnagyobb nyugalommal is meg tudom csinálni.

40 cm plusz egy év alatt
Hasznos tudás és barátok

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ