Csörög az ájfónom
Táborom
PEOPLE TEAM tábor

Bizonyára ti is belefutottatok már a telefonháborúba, amelyben egy félig megevett alma, egy kis űrlény és egy ablak ádáz küzdelme zajlik. És ha még mindig nem jöttél rá, hogy miről is fog szólni újdonsült cikkem: a telefonok operációs rendszereiről és felhasználóik elkötelezettségéről, ahogy kiállnak készülékeik mellett minden helyzetben. A fentebb említett mobilfajták használói közül kérdeztem egyet-egyet, hogy kideríthessem, hogyan is vélekednek mindennap használt telefonjukról.

Először az iOS operációs rendszerű készülékekről kérdezett alanyomat mutatom be nektek.

KecskeNEWSás: Milyen iPhone-od van?

Eszter: 5C, fehér, nagyon szép.

KN.: Meg vagy elégedve vele?

E.: Teljes mértékben! Igazából minden elvárásomnak megfelel, nagyon szeretem. Telefonválasztásnál fontos szempont volt, hogy tudjon jó képeket csinálni, lehessen vele rendesen, gyorsan netezni. Viszont van egy hátulütője, mégpedig az, hogy nagyon gyorsan lemerül. De, gondolom, ez a többi telefonnál is így van.

KN.: Nem találod problémának, hogy a legtöbb alkalmazás pénzbe kerül?

E.: Nem igazán, mert ha le szeretnék valamit tölteni, és pénzbe kerül, keresek egy ahhoz hasonló, ingyenes alkalmazást. Fizetni nem fogok semmiért, de az is lehet, hogy később még lesznek ilyen problémáim.

KN.: Sok előítélet kering az iPhone-felhasználókkal kapcsolatban, például hogy gazdagok és sznobok, mert hát valljuk be, az ára miatt csak egy bizonyos réteg használhatja ezt a márkát. Érezted, hogy megkülönböztetnek emiatt?

E.: Hát igen, hallottam erről, de szerencsére eddig engem nem érintett. Igazából szerintem nem csak amiatt bánnak veled másként, mert iPhone-od van, hanem ahogyan azt használod. Én nem veszem elő minden második percben, ezért nem is mindenki tudja, hogy nekem ilyenem van, de vannak, akik teljesen máshogy viszonyulnak az effajta készülékükhöz, mint más fajtákhoz. Például ha csöng a mobilom, én azt mondom, hogy csörög a telefonom”, de mások meg azt, hogy csörög az iPhone-om”. Szóval azért fognak velük másként bánni az emberek, mert ők is folyamatosan hangsúlyozzák a különlegességüket.

KN.: Mit szólsz a nyári botrányhoz, amikor az iCloud alkalmazás biztonsági hibái miatt a celebek képei nyilvánosságra kerültek?

E.: Be kell hogy valljam, fogalmam sincs, hogy mi az az iCloud, vagy hogy hogyan működik. Nem tudom, hogy az én dolgaim közül mik kerülnek fel oda, ami azért egy kicsit elbizonytalanít… De nem gondolom, hogy rólam bármi olyan kép vagy információ felmenne, amit egyébként nem osztanék meg. Összességében úgy gondolom, ez gyenge pontja a rendszernek, de úgy hiszem, hogy a botrány elég nagy motiváció arra, hogy ezt gyorsan fixálják.

Ennyit az almákról, folytassuk a Windows Phone-nal. Be kell hogy valljam, nekem is csempés mobilom van, és elég elfogult vagyok vele kapcsolatban, és emiatt nagyon nehéz volt megőrizni az objektivitásomat.

KN.: Mennyi ideje ismered a Windows Phone-t?

Nóri: Most lesz két éve. Ezelőtt volt egy Nokia Lumia 710-em, de nemrég átváltottam egy 635-ös modellre.

KN.: Szereted?

N.: Igen, nagyon szeretem. Egyébként elég megosztó az emberek közt, mert teljesen máshogy működik, mint a többi operációs rendszer.

KN.: Van esetleg különösebb oka, amiért ezt használod, vagy valamilyen extra, amiért kedveled?

N.: Valamiért én nagyon utálom az Androidot, de nem igazán tudom megindokolni, hogy miért. Igazából azért használom, mert a Windowsszal könnyen lehet bánni, borzasztó egyszerű a használata, de van benne valami plusz is, ami különlegessé teszi… És nincs olyan sok embernek.

KN.: Van valami hátránya ennek a rendszernek?

N.: Elég sok app (alkalmazás – a szerk.) nincs meg rajta, vagy ha meg is van, akkor is csak bétaverzióban. Ráadásul én kiskorú vagyok, és ahhoz, hogy letöltsek bármiféle alkalmazást, szülői beleegyezés szükséges. Nekem csak a bátyám tudja ezt elintézni, mert a szüleimnek meg nincs Microsoft-fiókja.

KN.: Mit üzennél azoknak, akik ha meghallják, hogy Windows Phone, rögtön rávágják, hogy béna?

N.: Nincs velük különösebben problémám, mert én is ugyanígy viszonyulok az Androidhoz. De az, aki így beszél róla, és még sosem nézte meg különösebben, az elég nagy barom. Leginkább a kezükbe adnék egyet, hogy derítsék fel, esetleg próbálják ki.

És végül a legelterjedtebb, androidos telefonokról is szó esik. A legtöbb embernek ilyen okostelefonja van, és ez nem véletlen.

KN.: Mióta vagy hivatalos Android-felhasználó?

Barni: Olyan két és fél éve.

KN.: Gondolom, ez alatt az idő alatt több modelled is volt.

B.: Hát igen. Volt egy Samsung Galaxy Minim, egy Samsung Galaxy Y-om, most pedig egy Sony Xperia M-et használok.

KN.: Úgy érzed, hogy megfelelően működnek?

B.: Meg vagyok velük elégedve. Nagy előnynek tekintem, hogy rengeteg hasznos, ingyenes alkalmazás érhető el, ami persze sem az Apple, sem a Nokia Play Áruházáról nem mondható el. Azt is szeretem benne, hogy a készülék könnyen testre szabható, például a főképernyőre kialakíthatunk magunknak egy gyorsmenüt, úgynevezett widgetekkel.

KN.: Van valamilyen tulajdonsága az Androidnak, amit különösen kedvelsz?

B.: Sokkal olcsóbb, és könnyebben hozzáférhető, mint a más op. rendszert használó mobilok. Nem véletlenül a mi Play Áruházunkba kerül a legtöbb alkalmazás. De az is sokat jelent a fogyasztók körében, hogy gyakrabban jönnek ki új modellek. Míg az Apple-nél évente, itt folyamatosan kerülnek ki az újabbnál újabb fejlesztésű mobilok, több gyártótól, több igényt kielégítve.

KN.: Biztosan hátrányai is vannak ezeknek a telefonoknak. Elmondanád, hogy te miket tapasztaltál?

B.: A Samsungokat pont azért cseréltem le, mert egy idő után elkezdtek lefagyni, és lassan reagáltak az érintésre. De én még így is szeretem. Nem mondom azt, hogy jobb, mint az iOS vagy a Windows Phone, mert biztos azoknak is vannak előnyei, de úgy érzem, hogy egy standard felhasználónak ez tökéletes.

László Julcsi

Katica elszabadul
Összevissza szökdöstünk éjszaka

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Minden süti

Táborom
Egy rutinos táboroztatót, Matyit kérdeztük a PEOPLE TEAM nyári táboráról. Miért a PT a legjobb…
PEOPLE TEAM tábor

Szerettem mókus lenni

Táborunk
Heni animátorként, azaz mókusként vett részt az előző PEOPLE TEAM-táborban. Ezért választja idén is a…

KAPCSOLÓDÓ