A táboroztatás aktív nyaralás
Táborunk
PEOPLE TEAM tábor

Gondoltad volna, hogy a táboroztatók ugyanúgy várják a nyarat, mint a gyerekek? Legalábbis ez a helyzet Orsival, aki aktív nyaralásként tekint a táboroztatásra – a PEOPLE TEAM (PT) tanárával beszélgettünk.

Miért fontos a táborozás?

A gyerekek létfontosságú társas kapcsolatokat alakítanak ki 1 hét alatt. Sokszor ezekből a haverságokból barátságok születnek. Előfordul, hogy több évig csak a PT-ben találkoznak a táborozók. A szép az egészben, hogy ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, mintha el sem telt volna 11 hónap. Minden gyereknek kellene ilyen élmény.

Milyen volt az első táboros élményed?

Egerben, 2000-ben némettanárként kezdtem. Fura véletlen, hogy most ott élek. Utólag visszagondolva nem is volt korábban olyan pörgős élményem, mint akkor. Délelőtt tanítottunk. Nem termekben, hanem a táborozók szobáiban. Szekrényajtókra ragasztottuk a csomagolópapírt, hogy táblánk legyen. És ez a tábor nyugis része volt.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Légy nyitott! Ha úgy alakul, hogy nem találsz egyből barátot, akkor gyere a hangárba! Ott mindig találsz valakit: táborozót, táboroztatót, és beszélgess! Egyből megoldódik minden.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

A szülő aggódik – tudom, mert én is az vagyok. Pl. a gyerek nem telefonál, pedig megbeszéltük, hogy mindennap jelentkezik. Nem könnyű ez. A tábor olyan pörgős, amit a szülő el sem tud képzelni. Valóban nem sok idő van az otthoniakra gondolni. De valójában ez jó. Tehát engedjük el a gyermeket, néha elég egy üzenet is.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, sőt. nagyon. A legjobb hely erre a PT.

A legtutibb táboros program a…

Szolgáltatóház.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A hangár, mert ott mindig történik valami.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Bár egész évben gyerekekkel foglalkozom, de ez nagyon más. Kizökkent a hétköznapjaimból. Sok a nevetés, a jókedv, az élmény. Mondhatnám aktív nyaralásnak is. Ismét meg szeretném élni ezt a különleges dimenziót.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Nagy levegőt veszek, és közben kitalálom, hogy mi legyen. Nyilván helyzetfüggő, de néha éppen az a jó megoldás, ha az először kényelmetlennek tűnő helyzetből nem kihátrálunk, hanem benne maradunk. Pl. meghallgatom, beszélgetek vele. Ha gondja van, próbálom megoldani.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Sok mindenre nyitott táborozó, ötletes tanárok, szorgos mókusok. Jó kaja. Izgalmas és változatos délutáni és esti programok. Jó idő. Jó vezetők. Vízi csata. Érdekes vendégek, pl. a kígyós bácsi.

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

A tanárok viccesen beöltözve bohóckodnak, poénkodnak, táncolnak. A hattyúk tava…

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

A tanórák között szünetekben is a témával akarnak foglalkozni. Néha vitatkoznom kell velük, hogy muszáj néha kimenni a levegőre. Menjenek, egyenek gyümölcsöt, sétáljanak egyet, igyanak valamit. Már a szünetben faggatnak, hogy mi fog következni az órán.

Tartasz valamitől?

Attól tartok csak, hogy rossz lesz néha az idő. A rossz időt nem szeretjük, mert akkor nem tudunk kint lenni mind, pl. a sportpályák környékén. Azonban a hangár ilyenkor is szuper hely.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Hogy milyen lesz idén a táborvezetés. Mindig új ötletekkel lepnek meg minket. Folyton azon agyalnak, hogy milyen új programok legyenek.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Még bírom. Nem vagyok a legfiatalabb, de néha a „tapasztaltra” is szükség lehet. Nyitott szeretnék lenni az új ötletekre, melyek megvalósítása nagyon izgalmas lehet.

Önállósodjunk!
Gyorsan sikerült barátokat találnom

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Pizza és KFC

Táborunk
Szép emlékeket adhat egy jó nyári tábor. Többek között erről, valamint ételekről, csapatversenyekről és tervekről…