2009 óta vagyok PT-s
Táborunk
PEOPLE TEAM tábor

Jártál már valaha jó nyári táborban, és érezted úgy, hogy bárcsak minden nyáron visszatérhetnél? Nem lehetetlen: a PEOPLE TEAM (PT) 7–17 éveseknek szervez tematikus táborokat, azonban azok, akik 17 éves koruk után is érezni akarják a PT-fílinget, táboroztatónak jelentkezhetnek. A táborban szükség van animátorokra (mókusokra), tanárokra, dokikra, és persze a büfések is fontos feladatot végeznek. Zsóval beszélgettünk.

Miért fontos a táborozás?

Új barátokat szerezhetünk, és ezek akár örökre szólhatnak. A gyerekek kis betekintést nyerhetnek a független életbe, például anya nem fog utánuk elpakolni. A különféle szekciók esélyt adnak arra, hogy olyat tanuljanak, amit iskola mellett nem feltétlen tudnak. A tábor angoltanárain keresztül közelebbről megismerhetnek újabbnál újabb kultúrákat.

Milyen volt az első táboros élményed?

A legelső élményem 2009-ben volt, 10 éves koromban, a húgommal és az unokatestvéreinkkel mentünk 1 hétre. Nagyon izgatottak voltunk, mert nagy örömmel és szeretettel fogadtak bennünket. Szerintem nem túlzás azt mondanom, hogy már az első perctől kezdve tudtuk, hogy a következő nyáron is szeretnénk jönni.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Add önmagad! Annyiféle személyiséggel, élménnyel lehet gazdagodni egy hét alatt. Légy nyitott az újdonságokra, nemcsak a délelőtti órák izgalmasak, hanem a délutánok is.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Bízzanak bennünk! Mi a gyerekekért vagyunk, számunkra is az a fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és mosolyogva gondoljanak vissza a táborra.

Volt honvágyad táborlakóként? Ha igen, hogyan kezelted?

Nem emlékszem, hogy lett volna olyan alkalom, amikor haza akartam volna menni. Egyszer történt, hogy 3 hétre szerettem volna menni, és a második turnusra beteg lettem, így azt a hetet ki kellett hagynom, de a harmadikra vissza tudtam menni. Inkább az volt a gyakori, hogy maradtam volna még egy hetet.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Megkérdezném tőle, hogy mi hiányzik neki otthonról, ha lehetséges, akkor táboron belül orvosolom a helyzetet, például anya esti meséjével. Akkor ez esetben esténként olvasnék neki mesét. Ha csak beszélgetne a szüleivel, de nincs telefonja, akkor felhívjuk őket közösen.

Ha volt rossz tapasztalatod vagy élményed táborozáskor, hogyan és milyen segítséggel sikerült átlendülni rajta?

Olyan fordult elő velem és a húgommal, hogy a szobatársunkkal nem jöttünk ki jól. De a lány és a mi szüleink jóban voltak, úgyhogy elsőként őket hívtuk, hogy elmeséljük, mi történt. Utána egymás között rendeztük is a nézeteltérést. Bár most táboroztatói fejjel úgy gondolom, hogy először egy táboroztatóhoz kellett volna fordulnunk.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, szerencsére több barátot is tudtam szerezni a tábornak köszönhetően. Vannak barátságaim például, ahol táborozóként csak látásból ismertük egymást. De a táboroztatói lét közelebb hozott minket egymáshoz.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

A legnagyobb örömet az okozta, hogy nem félek már angolul megszólalni. Mindig is nagy félelmem volt az angolul kommunikálás, és ilyen téren jó volt, illetve a mai napig fenntartott szokás, hogy csak angolul tudtunk kommunikálni az angoltanárokkal. Szerintem ebben a táborban nagyon sokat számít, hogy voltál-e táborozó, vagy sem. Ha igen, akkor tudod, milyen érzés, amikor a kismókusok, mókusok a tőlük telhetőt megteszik, hogy amíg a táborban vagy, és utána is egy felejthetetlen élmény legyen. Végül te mint mókus ugyanazt az érzést tudod visszaadni a gyerkőcöknek.

A legtutibb táboros program a(z)…

Amikor az esti program a hangárban van, akkor úgy érzem, mi is részt veszünk benne. Illetve elég menő volt, amikor a pizzára több mint 30 percet vártunk, és a csapat rögtönzésképpen elkezdett tábortáncolni.

Mi a kedvenc helyed a táborban?

A büfé. Mert mindenkinek egy fix, biztonsági pont, táborozóknak és táboroztatóknak is.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Jó lesz újra látni olyan arcokat, ismerősöket, akikkel év közben nincsen lehetőségünk találkozni, így a tábor keretein belül pótoljuk. Én kifejezetten szeretem, mikor egy régi PT-s gyerkőc visszajön, és látom, hogy mennyit változott egy év alatt.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Újabbnál újabb élményekkel gazdagodni. Illetve hogy egy jó csapattal tudjunk minél jobb tábort csinálni a gyermekeknek.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Szerintem nehéz erre jó megoldást találni, de először minél nyugodtabban elmagyaráznám neki, hogy ne rosszalkodjon, és elmondanám, hogy miért ne csinálja.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

1. Mosolygás
2. Vidámság
3. Proaktivitás
4. Ha te élvezed, a gyerek is fogja
5. Bohémság
6. Jókedv
7. Nagyon sok energia
8. Türelem
9. Találékonyság
10. Ne hagyj egy gyereket sem unatkozni!

Mikor nevettél legnagyobbat a táborban?

Igencsak nehéz egy esetet kiválasztani. Egy régi történet jut most eszembe, még a táborozós éveimből. Ezen a nyáron Zsibinek nagyon hosszú haja volt, és mi, gyerekek petíciót indítottunk, hogy ne vágja le a haját. Ha jól emlékszem, valamilyen fogadás is lehetett. Talán ezen a nyáron volt az a történet is, amikor a tábor egy része nagyon szerette volna, ha Fanni és Zsibi egy párt alkottak volna.

Melyik volt a legjobb tábori pillanat?

Tavaly, amikor vasárnap érkeztek a gyerekek. Dalma állt a sorban, én pedig a büfében voltam. Megpillantott, és egyből elkezdett szaladni felém, számomra nagyon megható pillanat volt, mert körülbelül 2 éve nem láttuk egymást.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Ó, abból nem egy van! Legfőképpen a problémás gyerekeknél tudtam elérni sikert. Tök jó kis kapcsolatot tudtam kiépíteni aspergeres gyerekekkel is. Több gyerek közelebb engedett magához, volt, aki kifejezetten bátran mert mesélni a sorsáról. Vele a mai napig szoktunk néha beszélgetni.

Mire vagy leginkább kíváncsi?

Milyen újdonságot tud még nekem okozni a tábor 13 év távlatában? Illetve hogy mennyire tudom kihozni magamból a maximumot.

A régi diákjaimmal együtt táboroztatok
Gond nélkül átmentem másik szekcióba

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

40 cm plusz egy év alatt

Táborunk
Jártál már úgy, hogy alig ismerted meg azt, akivel előző évben összebarátkoztál egy táborban, annyira…